De geneeskracht van Maïs – en welke kruidenremedies je zelf uit een maïskolf kunt maken

Als ik aan maïs (Zea mays) denk, dan denk ik aan vakanties in Canada, waar we bij familie steevast maïskolven aten, besmeerd met zoute boter en hand gemalen peper. 
Ik kan me goed herinneren hoe ik als kind na het kluiven van een maïskolf hele vette vingers had, omdat je dit lekker met je handen mocht eten. 
Ieder jaar kijk ik weer uit naar het seizoen waarin maïskolven weer verkrijgbaar zijn. Omdat door mijn “blije herinnering” maïs van een kolf altijd extra lekker is.

Unicorn (n.)  A single piece of corn.

Geneeskracht uit èèn enkele maïskolf

Wij eten biologische lokaal verbouwde groente. Naast het feit dat dit een bewuste keuze is, is de groente meestal ook in z’n totaliteit (niet voorverpakt) te koop. En bij maïs is dat extra fijn omdat meestal de pluimen (maïsstempels) en het binnenste zachte blad ook wordt meegeleverd. En deze kun je beide gebruiken voor medicinale doeleinden.
Maïs 2

Maïsstempels

Van de maïsstempels maak ik wel eens een thee of tinctuur. Dit zijn de draadjes die als pluim uit de maïskolf steken.
Thee van verse maïsstempels is nagenoeg kleurloos en de smaak is een combinatie van aarde en maïs. Als bouillon smaakt de thee van maïsstempels een stuk aangenamer.   

In de fytotherapie worden maïsstempels beschreven als heilzaam op de urinewegen, als vocht afdrijvend, bij prostaat klachten en bij een overprikkelde blaas (wanneer iemand steeds maar een klein beetje plast). Maïsstempels worden als kruiden middel genoemd bij oedemen, vermindering van reumatische aandoeningen en als preventie voor galstenen en nierstenen, bij hoge bloeddruk en bij ouderdomsdiabetis. Mits onder begeleiding van een deskundige (!) Want langdurig gebruik of onjuiste dosering kan namelijk leiden tot braken, krampen en diarree.
 
Deze thee of tinctuur mag niet samen met hart medicatie, lithium, insuline, kalium-sparende of kalium-drijvende medicijnen. Maïs stempels beïnvloeden de absorptie van calcium, magnesium en zink. Gebruik wordt ook afgeraden bij een langzaam werkende schildklier.
Maïs 3

Maïskolf blad

Het zachte blad, wat aan de binnenkant van de maïskolf zit kun je gebruiken als pleister. Dit trekt de pus uit de wonden.

Maïs als groente

Maïs is glutenvrij en geschikt voor mensen met een gluten intolerantie.
Het bevat veel verschillende inhoudsstoffen. Ik noem hier wat bekendere: Suikers, tryptofaan, ALA omega-3, salicylzuur, slijmstoffen, linoluur, mineralen: kaliumzouten, calcium, fosfor, silicium, natrium, ijzer, magnesium, mangaan, selenium. Vitamine C, B1, B2, B5, B6, vitamine K3, choline. Maïs als groente heeft andere inhoudsstoffen dan de maïsstempels.
 
Verder is maïs natuurlijk bekend van de maizena, het maïsmeel, maïs(kiem)olie, popcorn, maïs bier, als pijp (corn cop pipe), Als plant voor veevoer en als verpakkingsmateriaal. Het zetmeel in maïs wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. 

Spelen met Maïskolfblad

Het blad wat om de maïskolf zit is papier achtig en dit droogt heel mooi crèmekleurig op. Je kunt er hele mooie maïs poppetjes van maken.

Doe mee met een workshop of boek een wandeling

Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!

Wanneer je zelf aan de slag gaat met kruiden zie je soms de bomen door het bos niet meer; welke kruiden kunnen samen en welke niet? En zijn combinaties schadelijk om te gebruiken? En zijn er bijwerkingen te verwachten in gebruik met medicijnen? Het antwoord is “JA”. Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!

Daarom verdient jouw gezondheid professionele en natuurlijke aandacht. Want stel je eens voor wat het je oplevert om precies te weten waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt en wat je er aan kunt doen om het de volgende keer te voorkomen? Of hoe het is als je door professioneel advies ook echt van je klacht geneest?
Bij Fytotherapie consulten van Natuurwijze ontvang je persoonlijk kruidenadvies wat is afgestemd op jouw manier van leven, zodat je mag  helen op natuurlijke wijze. 

Delen