Toortsolie

Toorts, het “gele goud” tegen een verstopte neus

Wie er oog voor heeft, ziet overal kruiden.
Ik ben zo iemand die in een stad, op een station of in een niet natuurlijke omgeving vol verwondering kan kijken naar planten die groeien op plekken waar ze door de mens niet bedacht zijn. En dan bedoel ik planten tussen beton, buiten tuinen en op de meest onverwachte plekken die je maar kunt bedenken.

“Wie er oog voor heeft, ziet overal kruiden”.

Zo liep ik afgelopen week vanuit de supermarkt langs deze prachtige Toorts. Duidelijk buiten de tuin, aan de rand van een parkeerplek.De Toorts stond daar: fel geel in de herfstzon, in volle bloei, als baken, als lichtgevende fakkel en boodschap en (hoe ironisch) tegenover de plaatselijke apotheek.
Toorts

Precies op tijd klaar

Toorts is het kruid wat al door Plinius (23- 79 n.Chr.) en Dioscorides (40 – 90 n.Chr.) werd gebruikt bij verkoudheid en luchtwegklachten. En verkoudheid komt in deze tijd van het jaar (nazomer en herfst) veel voor. En laat Toorts nou net in de nazomer bloeien, waardoor je het kruid kunt verwerken tot tinctuur of olie. Het kruidenproduct is dan precies op tijd klaar voordat de herfst verkoudheid toeslaat.

Voor bijholte ontsteking en verstopte neus

Ik gebruik toorts olie voor bijholte ontsteking en verstopte neus bij verkoudheid. Het is het eerste kruid waar ik aan denk bij de bovengenoemde klachten en de mooie gele kleur is als “geel goud tegen verkoudheid”.
Van de toppen maak ik een olie die ik vervolgens gebruik om op de ontstoken holtes te smeren. Dit werkt ontzettend goed om de ontsteking te verminderen en je holtes te openen.

Verschillende soorten Toorts

Toorts komt in een aantal varianten voor. Koningskaars – Verbascum thapsus, maar ook Zwarte Toorts – Verbascum nigrum en Stalkaars – Verbascum densiflorum kunnen gebruikt worden om een kruidenproduct van te maken. Er bestaat ook een witte variant genaamd Melige toorts Verbascum lychnitisVoor de geneeskrachtige werking wordt gebruikelijk naar de gele variant verwezen.

Toortsolie

Bewust worden van de mogelijkheden

Het is niet altijd zo geweest dat ik geneeskracht kon herkennen in de planten die ik tegenkwam. Vroeger was ik voor een verkoudheid of bijholte ontsteking afhankelijk van een apotheek of drogist. Totdat ik me bewust werd van de mogelijkheden en de vrijheid die het geeft als je je verdiept in zelfredzaamheid. Ik heb me verdiept in de werking van kruiden, omdat ik zelf mijn geneeswijze wilde kiezen en precies wilde weten wat er in de producten zat. Door zelf actief bezig te zijn met bewust worden van wat je nodig hebt en je te verdiepen in wat je zelf kunt doen, worden je mogelijkheden vergroot en krijg je keuze vrijheid. Je leert hoe je preventief kunt handelen om ziektes of aandoeningen te voorkomen. Je ervaart de vrijheid om te kiezen welke manier van geneeskracht jij het beste bij jezelf vind passen. 

Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!

Wanneer je zelf aan de slag gaat met kruiden zie je soms de bomen door het bos niet meer; welke kruiden kunnen samen en welke niet? En zijn combinaties schadelijk om te gebruiken? En zijn er bijwerkingen te verwachten in gebruik met medicijnen? Het antwoord is “JA”. Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden! Het is gewoon fijn om te weten welke plant je het beste kunt oogsten en hoe je dit verwerkt
Ik geef sinds 2010 Kruidenwandelingen en maak mensen bewust en zelfredzaam. Wanneer je van mij meer wilt leren over de natuur, wandel dan eens mee met een natuurbelevingsactiviteit of maak een afspraak voor een sessie. 

Scroll naar boven