Grove den, natuurlijke bron van vitamine C

Naaldboom van het bos

Lang geleden, voordat ik de geneeskracht van de Grove den kende, vond ik het niet zo’n bijzondere boom, deze ‘naaldboom van het bos’, totdat ik leerde waarvoor hij wordt gebruikt en hoe ik hem kon herkennen.
De Latijnse benaming is Pinus sylvestris: Pinus betekend ‘naaldboom’ en sylvestris ‘van het bos’.
Ik had geen idee dat het juist deze boom was met zijn mooie roodachtige stam, die vooral bij regenachtig weer een prachtig helder rood oranje kleur krijgt.

Natuurlijke bron voor vitamine C

Grove den is een natuurlijke bron van vitamine C en bevat daarnaast een reeks van inhoudstoffen die in deze combinatie een geneeskrachtige werking hebben. Je kunt het hele jaar dennennaalden verzamelen en drogen. Vroeger werden deze vermalen en aan meel toegevoegd. Wanneer je vlees eet, kun je de naalden in het vlees steken tijdens het bereiden. Dit geeft een heerlijke aroma aan het gerecht. De nieuwe scheuten zijn mals en eetbaar. Combineer ze maar eens met appel en geniet van de frisgroene smaak.
Grove den herken je aan de naalden die in paren uit het beginsel groeien, dus 2 naalden bij elkaar.

Geneeskrachtig

Grove den is een naaldboom met vele toepassingen. Zo wordt de hars gebruikt voor het maken van houtteer en terpentijn (niet te verwarren met terpentine).
Een aftreksel van de jonge dennentoppen kan worden ingenomen als tinctuur of siroop. De zalf van de Grove den, ook gemaakt van de toppen, werkt wond reinigend en anti reumatisch, uitwendig bij hoest, bronchitis, spier- en gewrichtsklachten als de pijnlijke plekken worden ingesmeerd met zalf.

Toen ik laatst bij de drogist was, zag ik dat daar gewoon nog dennenknoppen siroop te koop is. Wanneer je Grove den (de toppen) in bad zou gebruiken (als badolie), dan werkt dit sterk op de doorbloeding, maar ook bij slapeloosheid, bij overprikkeling, vermoeidheid en nerveuze uitputting bij stress.
Het heeft een positieve werking op reumatische klachten of spieratrofie na bijvoorbeeld een gipsverband. Maar het helpt ook bij een open been of bij spier slapte. Grove den verbetert de doorbloeding.

Wetenschappelijk onderzoek (2011) toonde aan dat Grove den mogelijk kan worden ingezet bij behandelingen tegen ADHD, de negatieve gevolgen van roken, bescherming tegen UV-licht van de zon en menstruatiepijn.
Volgens dit onderzoek, wat gedaan is door Iraanse wetenschappers, kan de inhoudsstof pyconogenol sommige gevolgen van diabetes mellitus verminderen en hart- en vaatziekten tegen gaan; dat laatste doordat het een natuurlijke bloedverdunner is. [bron]

Dennenthee

Ik oogste een handje met dennennaalden om er een heerlijke thee van te zetten.
Voor een halve liter thee gebruik ik 15 gram dennennaalden, die ik van te voren even kneus met een vijzel. Laat de thee 15 minuten trekken in gekookt water, daarna zeven. Als de thee klaar is, zijn de naalden verkleurd naar gelig groen. Je kunt het water met de naalden ook even laten koken. Voeg eventueel een lepeltje honing toe om de etherische olie (wat op het water drijft) te mengen met het water. En drink de thee daarom niet te heet.
Waarom niet? Lees mijn blog over etherische olie oplossen in water [klik hier om de link te volgen] .
Beter Gove den niet inwendig gebruiken tijdens zwangerschap.

Scroll naar boven