Paaseieren verven met natuurlijke pigmenten

Ei als symbool van nieuw leven

Paaseieren worden al eeuwen geverfd. Niet alleen met Pasen maar juist aan het begin van de lente, tijdens het vieren van Alban Eilir (keltisch begin van de lente) en Ostara, de lente equinox rond 21 maart.
De haan en de haas zijn in deze periode de brengers van de vruchtbaarheid: Het zonne-ei. Deze symboliek is terug te vinden in de “paashaas” en de haan op de stok van Palmpasen. Hoewel die symboliek met de stok en de haan ook weer een heel eigen verhaal kent. Ook in de christelijke traditie is het ei het symbool van nieuw leven.
Wat je ook viert, het verven van eieren blijft een leuke bezigheid. Zelf experimenteer ik graag met eetbare natuurlijke pigmenten. Eetbaar, omdat de verfstoffen die je gebruikt voor een eierschaal vaak ook in het ei zelf trekken. Ik kies daarbij vaak voor voeding die kleur afgeeft. Dit is veiliger dan natuurlijke kleurstoffen gebruiken die je niet kunt eten.

Recept voor kleurrijke Paaseieren met kruiden


Nodig:

  • Rode kool (het blauwe water van gekookte rode kool)
  • Uienschil (rood of geel)
  • Oude panty
  • Blaadjes van kruiden of eetbare plantjes uit je tuin
  • Theelepel azijn
  • Eieren
  • Touw of elastiekjes
  • Pannetje met water

Wanneer je Rode kool kookt, dan heb je na het koken blauw water. Giet de kool af en bewaar dit afgiet water.
Maak de ongekookte eieren nat en plak hierop de geplukte blaadjes uit de tuin. Het water zorgt dat de blaadjes blijven plakken. Wikkel hier en daar een stukje uienschil om het ongekookte ei, maar laat voldoende open om straks blauw te kleuren. Verpak dan het ei in een oud stukje panty en bind de uiteinden dicht met een touwtje of elastiekje. Kook de eieren in het blauwe water van de Rode kool met een theelepel azijn, totdat ze hard gekookt zijn.
Je kunt ook eieren kleuren in een effen kleur. Ik gebruikte bruine eieren. Witte eieren geven een ander effect. Gebruik Rode kool voor blauw, Ui voor oranje of rood en bijvoorbeeld kurkuma voor geel. Experimenteer eens met theesoorten. Brandnetel wordt mooi groen, spinazie ook.

Scroll naar boven