Voet verzorging: lees hier 4 basic tips en 12 kruiden

Na een lange warme dag te hebben gelopen op je iets te krappe schoenen (maar ze staan wel mooi) kom je thuis, je doet je schoenen uit en loopt op blote voeten je huis rond: heerlijk! Je voelt hoe je voeten zijn opgezwollen van het warme weer. Eigenlijk heb je vanavond ook weer een afspraak en moet je weer die mooie, maar wel strakke, schoenen aan.
Wat doe je dan? Hoe los je dit op?

#1 Ga aarden

Vooral met warm weer kunnen voeten nogal opgezwollen zijn van de hitte. Mijn tip is om de tuin in te lopen of een stukje grasveld op te zoeken en hier met blote voeten een half uurtje te wandelen of te zitten. Voorwaarde is dat je voeten contact moeten maken met de aarde (geen tegels of beton). Dit heet aarden.

Door direct huidcontact met de aarde neem je vrije elektronen van de aarde in je op. Deze elektronen helpen ontstekingen (die de oorzaak zijn van veel ziekten) te voorkomen of te genezen.
Het directe contact via de huid met de aarde is even belangrijk als zonlicht, lucht, voeding en water. Dit verbetert de slaap, het immuunsysteem, versnelt het helingsproces, verminderd stress en chronische pijn en ontspant.
Ben je tot rust gekomen? Spoel je voeten dan af met lauwwarm water en zo nodig is een koude douche voor je voeten heerlijk om ze verder te laten afkoelen.

#2 Geef ruimte aan je voeten

Een reden om (meer) op blote voeten te lopen is om je voeten meer ruimte te geven. Lichamelijke klachten kunnen veroorzaakt worden door het dragen van “verkeerde” schoenen.
Meer ruimte geven aan je voeten voorkomt eelt, likdoorns, slechte doorbloeding, kloven, blaren, voetschimmel, en je kunt beter aarden.
Je zou denken dat het lopen op blote voeten juist eelt veroorzaakt. Ervaren “blote-voeten-lopers” vertelden me dat je er juist hele zachte voeten van krijgt. Door te lopen op blote voeten vormt zich een vetkussentje op de punten waar je de voet het meest wordt belast. En ja, ik snap dat het best spannend is om zomaar je schoenen uit te trekken. Vooral bij diabetes en oedeem is het raadzaam de voeten te beschermen omdat wondjes aan de voeten bij deze aandoeningen heel slecht genezen. In dat geval is contact maken met de aarde, terwijl je op een stoel zit en rustig je voeten op de grond plaatst een manier om te aarden.

#3 Doe aan voetverzorging

Zorgen voor je voeten betekend zorgen voor jezelf. Gun jezelf rust, regelmaat en besteedt aandacht aan persoonlijke hygiëne. Heb je de hele dag op blote voeten gelopen of in slippers of sandalen? Was dan je voeten in ieder geval voordat je naar bed gaat.

“Gezondheid komt van binnen uit en begint met lief zijn voor jezelf.”

Kies voor natuurlijke materialen voor je voeten. Was je sokken op 60 graden. Trek elke dag schone sokken aan. Geef je voeten lucht. Loop vaker op bloten voeten, ook buiten, in de natuur.

# 4 Gebruik kruiden voor je voeten

Er zijn ontzettend veel kruiden die helpen tegen verschillende voetklachten. Ik noem hieronder alleen de kruiden die makkelijk online te koop zijn of eenvoudig herkenbaar in de natuur en dus simpel te vinden.

En belangrijk: Houdt het bij 1 kruid. Kruiden beïnvloeden elkaar wel degelijk. Kruiden gaan niet samen met zelfzorgmiddelen van de drogist of apotheek. Dus een hormoonzalf of een antischimmelcrème van de drogist of apotheek mag je nooit samen gebruiken met kruiden! De kruiden hieronder zijn voor uitwendig gebruik.

#5 Aloë vera

Aloë is wond helend bij snij wondjes. Ook als je jeukende en droge voeten hebt is de Aloë gel een hele fijne verkoeling en een verzorgend kruid. Het helpt genezen bij zwemmerseczeem.

#6 Berk

De verse of gedroogde blaadjes van de Berk kunnen worden gebruikt als voetbad. Wanneer je een thee zet van Berkenblaadjes kun je het gebruiken als lotion. Van de bast kan een zalf gemaakt worden. Berkenwater werkt ook geneeskrachtig als lotion voor je voeten.
In de bovengenoemde vormen is Berk wond genezend, verbeterd de doorbloeding, helpt bij zweetvoeten, zwemmerseczeem (of voetschimmel).

#7 Braam

Het blad van de Braam is wond reinigend en wond helend. Het werkt tegen voetschimmel en huiduitslag. Je kunt het blad gebruiken voor het maken van een voetbad of het sap van de plant (na persing) om je voeten mee af te nemen.

#8 Goudsbloem

Een EHBO kruid en huid-kruid bij uitstek! Goudsbloem wordt verwerkt in heel veel crèmes en zalven. De bloemen zijn eenvoudig te kweken. Goudsbloem is wond genezend. Het verzacht en geneest kloven, wratten, verzacht littekens en wild-vlees-vorming. Geneest verstuikingen en staat bekend als een anti schimmel middel en werkt dus ook bij zwemmerseczeem (voetschimmel). De bloemen worden gebruikt als olie, zalf of lotion.

#9 Heermoes

Slechte nagels, fistels, zweetvoeten, schimmelinfectie en wintertenen. Heermoes werkt op deze kwalen geneeskrachtig in de vorm van een voetbad, als kompres of als zalf.

#10 Klimop

Wanneer je het blad van de klimop 2 dagen laat trekken in de azijn, gebruik je na 2 dagen het blad om op de likdoorns te leggen.

#11 Knoflook

Een schijfje Knoflook op een wrat of likdoorn helpt om je voeten te genezen.

#12 Sint Janskruid

De rode olie die van de bloemen wordt gemaakt helpt bij spierpijn. Het is een wondermiddel bij het uittrekken van een splinter. Doe een beetje olie op een watje en raak de plek met de splinter voorzichtig aan. Wanneer je de splinter er vervolgens uit wilt halen met een pincet, schiet de splinter er als het ware uit.

#13 Smeerwortel

De zalf van de wortel verzacht diepe kloven, verminderd zwellingen, geneest kneuzingen, vocht ophopingen en bloeduitstortingen. Smeerwortel is heilzaam bij peesontstekingen en helpt na trauma op spieren, pezen en botten.

#14 Stinkende Gouwe

Het sap van deze plant is geel en wordt gebruikt om wratten en likdoorns mee aan te stippen. Hier bloeit de Stinkende gouwe vanaf de vroege lente tot in de vroege herfst.

#15 Toverhazelaar

De bladeren van deze struik worden gebruikt voor de zalf, maar je kunt ze ook gebruiken in een voetbad.
Toverhazelaar verbeterd de doorbloeding, dat betekend dat je er warmere voeten van krijgt. Daarnaast verzacht het de huid en heeft het een heilzame werking op kloven, kneuzing, zwelling en werkt het desinfecterend.

#16 Boekentip

Wil je meer lezen over de helende werking van aarden? Dan kan ik je het boek “Earthing, je lichaam aarden” van harte aanbevelen.

Persoonlijk advies

Over de verzorging van voeten is zo ontzetten veel te vertellen, maar ook over het gebruik van nagellak en hoe dit je nagelproblemen kan verergeren. Wat weet je over de lengte van voetenbaden? En weet je welke uitwerking dit dan weer heeft voor jouw lichaam? Ik kan je meer vertellen over het gebruik van voetbaden en de aanvulling van je mineralen. Ik leer je graag hoe je met kruiden, voeding en het aanleren van goede gewoontes de gezondheid van je voeten van binnen uit kunt verbeteren tijdens een sessie.

Scroll naar boven