Alles op z’n tijd

“Je kunt maar 1 ding tegelijk laten groeien”, zei ik tegen haar en zie een verschrikte blik in haar ogen.
“1 ding tegelijk?! Maar dat kan toch helemaal niet, ik kan het andere toch niet zomaar niet doen?” antwoord ze.
“Ik moet dit doen, en dat ook en ook dat andere en die verplichting kan ik al helemaal niet onderuit”
“Als ik zoveel zou moeten van mezelf zou ik ook moe zijn”, vertel ik haar. “Wat als je het een voor een doet? Het gaat dan wel wat langzamer, maar je houdt er veel meer energie aan over en je creëert een stevige basis”.

Net als de eenjarige bloemen, heeft alles tegelijk doen maar energie voor 1 jaar, eigenlijk is het maar 1 seizoen, dan is het gebeurt. Eenjarige bloemen stoppen alle energie in het groeien en bloeien en zaadjes maken. Dan zijn ze uitgebloeid en gaan ze dood. Allemaal omdat ze maar èèn jaar hebben.
Hoeveel tijd gun jij jezelf?

Hoe sneller een bloem of een kruid groeit, hoe holler de stengel. Gewoon lege energie, waar niks in zit. En als de wind komt en een bloem staat alleen, omdat er niet genoeg energie was om een meerdere stengels te vormen, dan knakt het bij de eerste de beste storm. Het heeft nauwelijks kracht om overeind te blijven staan, zo hard groeit het om maar de zon te bereiken. Alles moet vlug en het moet er ook nog eens prachtig uitzien. Uiteindelijk is bij een geknakte bloem de energiestroming verstoord omdat de stengel door het geknakte een blokkade heeft en zo produceert het minder of zelfs geen vruchten of bloemen en wat te denken van de zaadjes? Of wat als het vroegtijdig wordt geplukt om op een vaas te worden gezet? Dan heeft het geen tijd gehad om zaadjes te vormen.


Kijk dan maar eens naar de Jeneverbes, die groeit gestaag. De vruchten doen er 3 jaar over om te rijpen. En als ze dan rijp zijn, dan hangt de hele struik ook meteen barstens vol met jeneverbessen. De Jeneverbes stoort zich niet zo aan wat moet, want het hele jaar staat het gewoon groen te zijn, alsof de seizoenen hem niet hinderen. En die stekelige naalden? Die zijn gewoon praktisch. Zo kan de struik zijn vruchten wat beschermen totdat deze helemaal rijp zijn. En dan vallen ze er spontaan af. Een ding tegelijk en alles op z’n tijd.

Scroll naar boven