Te veel alcohol? 5 kruiden en 5 voedingsmiddelen die helpen tegen een kater

Je word wakker met het bewustzijn dat je de vorige dag gewoon te veel gedronken hebt. Je bent misselijk, je hebt hoofdpijn, je voelt je brak, je bent moe en ellendig, kortom, je hebt een kater van de alcohol, een heuze hangover.
Voordat je naar de koffie grijpt met 1,2 of 3, paracetamols, kun je beter je dag beginnen met een glas water en een banaan. Kook een eitje, eet een boterham, drink een kop kruidenthee. In deze blogpost geeft ik je 5 kruidentips en 5 voedingstips die helpen bij een kater. Helemaal geen alcohol drinken is natuurlijk de beste oplossing, maar na het lezen van deze tips weet je in ieder geval wat je alvast in huis kunt halen wanneer je weet dat je een gezellig feestje in het vooruitzicht hebt.

1. Last van je maag?

Heb je bij je kater erg last van je maag? Dan kun je denken aan Basilicum. Dit koop je in je plaatselijke supermarkt als vers kruid of als gedroogd kruid. Je kunt er thee van zetten of liever gezegd een bouillon. Het verse kruid werkt het sterkst.
Thee: de dosering is ongeveer een eetlepel kruid (handje) op een halve liter gekookt water. Laat dit 5 minuten trekken voor je het kunt drinken.
Tinctuur: Neem ’s ochtends 20 druppels in een glas water om de kater te verlichten. Herhaal dit zo nodig een uur later.

2. Hoofdpijn?

Heb je het meeste last van hoofdpijn tijdens een kater?
Dan kun je Maarts Viooltje gebruiken. Dit kun je innemen als thee of als tinctuur.
Thee: de dosering is ongeveer een eetlepel kruid (handje) op een halve liter gekookt water. Laat dit 5 minuten trekken voor je het kunt drinken.
Tinctuur: Neem ’s ochtends 20 druppels in een glas water om de kater te verlichten.
Herhaal dit zo nodig een uur later.
Bijwerking van Maarts viooltje: je kunt er misselijk van worden.

3. Uitgeput?

Heb je een algemeen gevoel van uitputting door de kater en voel je je voornamelijk brak, dan kun je Tijm-thee proberen.
Thee: de dosering is ongeveer een eetlepel kruid (handje) op een halve liter gekookt water. Laat dit 10 minuten trekken voor je het kunt drinken.
Hoewel iedereen wel weet dat alcohol een zwangerschap beïnvloed (gewoon niet drinken), toch vermeld ik hier dat ook Tijm niet gebruikt mag worden in thee of tinctuur vorm als je zwanger bent.

4. Moe, misselijk, hoofdpijn, gewoon alles!

Tinctuur van Mariadistel helpt tegen een kater.
Neem ’s ochtends 20 druppels in een glas water om de kater te verlichten.
Herhaal dit zo nodig een uur later.
LET OP! Mariadistel heeft interacties met medicijnen. Gebruik je medicatie? Dan mag je Mariadistel niet gebruiken.
Dit kruid is ook verkrijgbaar in capsules. De vorm werkt beter, maar is minder goed te doseren ivm een maximum aan capsules per dag.

5. Banaan

Als je een kater hebt dan heeft je lichaam veel kalium verloren. Banaan bevat veel kalium die het tekort in je lichaam aanvult. Eet een banaan als je wakker wordt.
Geen zin in een banaan omdat het eten ervan je tegenstaat? Probeer dan een smoothie van banaan.
Wanneer het je lukt om bij thuiskomst een banaan te eten (als je nog in staat bent om op je benen te staan en aan het eten van een banaan te denken) eet er dan eentje. Het start meteen het herstelproces.

6.Honing

De fructose in honing helpt je metabolisme. Simpel gezegd: het helpt je lichaam de alcohol verwerken. Honing bevat net als banaan ook kalium. Je kunt beide dan ook prima combineren. Neem elke 20 minuten 2 tot 6 theelepels honing, totdat je je beter voelt.

7.Koolhydraten

Koolhydraten, zoals in pasta’s en brood helpen de alcohol in je lichaam te verwerken. Na het stappen nog even een broodje eten is dus helemaal niet zo’n slecht idee.

8. Tomaten

Volgens sommigen is een Bloody Mary de beste remedie tegen een kater. Een van de ingrediënten is tomatensap. Tomaten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en enzymen en ook fructose. Alcohol onttrekt veel voedingsstoffen aan je lichaam en het is raadzaam om deze zo snel mogelijk aan te vullen.
Wanneer je alles om je heen ervaart als draaierig en je bent duizelig, drink dan een glas tomatensap met een beetje cayennepeper suiker en limoen.

9 Ei

Ontbijt met een ei. Gebakken, gekookt, maakt niet uit in welke vorm je dit eet. Het  cysteïne in eieren breekt ethanal (Acetaldehyde) af. Deze stof is de veroorzaker van een kater.

10. Water

Drink tussen de glazen alcohol door voldoende water. Alcohol verlaat je lichaam sneller als je water drinkt. Vooral voordat je gaat slapen is het drinken van een halve liter water goed om een kater te kunnen voorkomen. Begin je dag met water.

Wat niet helpt bij een kater

  • koffie – Koffie maakt dat je een meer wakker gevoel hebt, maar het droogt uit en helpt de kater niet verwerken.
  • gefrituurd eten – Vet eten NA het nuttigen van alcohol verergerd een kater. Dit veroorzaakt ook nog eens misselijkheid.
  • alcohol – Het drinken van nog een glas alcohol stelt de kater alleen maar uit.

Een kater voorkomen

Feestje? Neem vooral een goede (warme) maaltijd vooraf.
Het eten van kaas en Walnoten tijdens het drinken van de eerste glazen alcohol helpt mee om een kater te verminderen. Een wat vettere maaltijd VOOR het drinken van veel alcohol kan helpen een kater voorkomen.

©2014- Aukje Bor-Stokroos. Voor het eerst gepubliceert op aukjeborstokroos.nl 25 januari 2014.

Scroll naar boven