Rozenbottel een natuurlijke bron van vitamine C

Je weerstand verhogen in de wintermaanden is belangrijk om gezond te blijven. Zo houd je griep en verkoudheid buiten de deur. Een gezonde weerstand begint met gezonde voeding en een gezonde levensstijl, voldoende beweging en voldoende rust.
Een van de vitamines die kan bijdragen aan een goede weerstand is Vitamine C. Deze vitamine is noodzakelijk voor je lichaam, maar wat doet het precies?

Werking

Vitamine C speelt een hele belangrijke factor in onze lichamelijke weerstand. Naast tal van andere essentiële functies helpt het ziekteverwekkers en indringers buiten de deur te houden. Een gezonde balans in je voeding zal zorgen voor voldoende vitamine C.
Maar wat als je extra vitamine C wilt gebruiken?
Het maximale effect wordt bereikt na 3 weken trouw innemen van vitamine C. Als volwassene heb je 500mg tot 1gram vitamine C per dag nodig. Dit staat gelijk aan het eten van minstens 12 sinaasappels per dag. Geen sap, nee 12 echte sinaasappels.

Je kunt je voorstellen dat de hoeveelheid fructose in de sinaasappels een negatieve werking heeft op je lever. Dus wordt vitamine C vaak in supplementen aangevuld wanneer er sprake is van een tekort.

Vitamine C als supplement

Ascorbinezuur is een van de bekendste en goedkoopste manieren om vitamine C als supplement in te nemen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat synthetische vitamine C veel minder goed wordt opgenomen in het lichaam dan voeding met een hoog gehalte aan vitamine C. Daarnaast bevatten vitamine C tabletten vaak gisten, suikers of sporen van melk, waardoor het niet voor iedereen geschikt is om in te nemen.
Mensen met een gevoeligheid voor maagzuur kunnen beter gebruik maken van ontzuurde vitamine C of Ester C

Overdosis plas je uit

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine. Een overdosis plas je uit, zo leerde ik in mijn opleiding.
Echter dien je wel rekening te houden in welke vorm je vitamine C inneemt. Gaat het om Vitamine C in natuurlijke vorm, dan spelen daar ook andere inhoudsstoffen van de vrucht/het kruid/de groente een rol die de functie van het lichaam beïnvloeden.

Natuurlijke bronnen

Uit onderzoek blijkt dat Rozenbottel (Rosa canina) een hoog gehalte aan vitamine C bevat wanneer het in gedroogde vorm gebruikt wordt. Veel groter nog dan sinaasappels of citroenen. Rozenbottels groeien in de herfst aan de struik die ook wel Hondsroos wordt genoemd. Misschien herinner je je nog de Roosvice van vroeger, wat overigens nog steeds gewoon te koop is. Dit bevat uiteraard vitamine C.
Hieronder een aantal natuurlijke bronnen van vitamine C op een rijtje

Vitamine C – mg/100gr
Aardbei 59
Ananas 23
Asperge (vers) 20
Aubergine 30
Basilicum, gedroogd 60
Basilicum vers 30
Bloemkool 80
Boerenkool 95
Broccoli (gekookt) 65
Cayennepeper 80
Chili (gemalen) 65
Citroen 50
Framboos 25
Grapefruit 45
Kiwi 65
Koolrabi 60
Koriander, gedroogd 567
Koriander, vers 125
Mango 30
Mierikswortel 120
Paprika 150
Paprika poeder 80
Peper 100
Peterselie, gedroogd 120
Peterselie, vers 160
Rozenbottel 1250
Sambal 180
Sinaasappel 50
Spruitjes, gekookt 50
Tomaten 60
Tuinkers 80
Waterkers/Sterkers 60
Zoete aardappel 26
Zongedroogde tomaat 39
Zuring 120

Gesealde groente bevat minder vitamine C, houd daar rekening mee.
Heb je last van stress? Dan vraagt je lichaam meer vitamine C.
Wist je trouwens dat sinaasappels al jaren geen 80mg vitamine C meer per 100gram bevatten?

Rozenbottel hoog gehalte aan vitamine C

Neem niet meer dan 2 gram p.p. per dag (dosering volwassene). Ik gebruik gedroogde rozenbottel poeder in mijn havermout of yoghurt ontbijt. Je kunt het makkelijk in smoothies verwerken. En ben je het in de ochtend vergeten? Rozenbottel gaat prima in sauzen en soepen. Maar kijk ook even in het rijtje hoeveel vitamine C in gedroogde kruiden zit. Veel hè?


Heb je vragen over gezonder eten of kruiden die je immuunsysteem kunnen versterken? Ik bekijk graag met jou samen wat er bij jou past. Hier vind je meer informatie,

Naast mijn eigen ervaring en kennis gebruikte ik voor deze blogpost de volgende bronnen:
– Natuurdiëtisten https://www.natuurdietisten.nl/meer-weerstand-extra-vitamine-c/
– Rineke Dijkinga (dankjewel voor de lijst met vitamine C gehalte) (BOEK)

Delen