Zuivere lucht is misschien wel het meest belangrijk wanneer er iemand in je huis ziek is. Er bestaan hele eenvoudige manieren om de lucht in een ruimte te reinigen, zoals het open zetten van een raam en het beddengoed luchten. Daar heb je geen airconditioning voor nodig. Maar wat als ventileren moeilijk gaat? Bijvoorbeeld in een ziekenhuiskamer of een huis met klimaatbeheersing? Dan kun je denken aan de aanschaf van een duur apparaat wat de lucht reinigt. Zelf denk ik liever in natuurlijke en eenvoudige oplossingen met een desinfecterende werking.
Van oudsher werd Grove den gebruikt om een ruimte te reinigen. Maar ook Salie is een kruid wat veel werd toegepast. In veel beschrijvingen vind ik de verbranding van het kruid terug. Maar in een afgesloten ruimte, waar je geen raam open kunt zetten is er tegenwoordig een betere oplossing met een luchtzuiverende werking. Hier in huis en in mijn werkruimte gebruik ik etherische olie in een verdampertje.
Ik zuiver voornamelijk de ruimtes zoals slaapkamers, huiskamer, studeerkamer en kantoor (in mijn geval mijn praktijkruimte) door een regelmatig een raam open te zetten en te luchten. En laten we eerlijk zijn, Een raam open zetten en dagelijks ventileren is echt een must. Begin daarmee.
Hier gebruik ik verschillende verdampers voor aromatherapie. Een aromadiffuser (klik), die werkt op electriciteit, is handig wanneer er geen kaarsje aan mag of kan. Gebruik je liever geen electricitieit maar lieve een kaarsje? Dan kun je daarin gebruik maken van etherische olie maar ook van verse of gedroogde kruiden in combinatie met water. Een waxine lichtje brandt voor zeker 4 uur. Laat het kaarsje niet onbeheerd achter ivm brandveiligheid en zorg voor voldoende water in het bakje (vul dit steeds bij).
De hieronder beschreven oliën staan bekend als luchtzuiverend maskerend of desinfecterend in de lucht en zijn in meer of mindere mate behulpzaam op de luchtwegen en bronchiën. Wanneer je deze oliën wilt gaan gebruiken, kies er dan eentje uit de lijst. Je kunt deze enkelvoudig gebruiken of met oliën die bij deze namen beschreven staan. De olie is NIET voor inname maar bedoeld voor in een verdampertje of een diffuser.
1. West Indische Laurier – Bay St, Thomas ( Pimenta racemosa)
Kan worden gemegd met andere e.o’s als: citrussoorten, lavendel, rozemarijn en ylang ylang.
2. Cisteroos (Cistus ladanifer)
Gaat goed samen met lavendel, scharlei, den, bergamot en pompelmoes.
3. Grove den (Pinus sylvestris)
Goed te mengen met: hout oliën, citroen, salie of lavendel.
4. Kamfer ( Cinnamonum camphora)
Gaat goed samen met Rozemarijn, Tijm, Den, Kardamom en Sinaasappel.
5. Kaneel, blad of schors (Cinnamomum zeylanicum)
Gaat goed samen met Lemongrass, sandelhout, Ylang Ylang en Citrus oliën.
6. Kruidnagel, blad of nagel (Syzygium aromaticum/Eugenia aromatica)
Gaat goed samen met Ylang Ylang, Roos, Cananga, Jasmijn, Rozenhout, Vanille en Bergamot.
7. Spijk Lavendel (Lavandula latifolia)
Gaat goed samen met Echte Lavendel, Eucalyptus, Ravintsara, Rozemarijn en citrus oliën.
8. Zoete Limoen (Citrus limetta)
Omdat Limoen als geur niet lang blijft hangen is dit een uitstekende olie om te mengen met Lemongrass, Rozemarijn, Sinaasappel en Ylang Ylang.
9. Mirre (Commiphora myrrha)
Gaat goed samen met Wierook, Elemi, Sandelhout, Rozenhout, Lavendel en Geranium.
10. Salie (Salvia officinalis)
Gaat goed samen met Citrus oliën, Lavendel, Rozemarijn en Rozenhout.
De bovenstaande etherische oliën vervangen geen medisch advies.
Ga bij gezondheidsklachten altijd eerst naar je huisarts of de eerste hulp in het ziekenhuis.
Wil je deze etherische oliën in een ziekenhuiskamer of verzorgingstehuis gebruiken? Overleg dit dan met het verzorgend personeel.
Ben je nieuwsgierig wat je tegen virussen kunt doen met de inname van kruiden? Neem dan contact op voor een persoonlijk kruiden advies.
Wil je meer weten over Aromatherapie? In het boek Aromecum, van Drs, Harmen Rijpkema vind je alle bovengenoemde etherische olieën terug en nog veel meer waardevolle informatie. Ik gebruikte het als bron voor deze blogpost.