10 Etherische oliën die de lucht zuiveren met een antibacteriële of antivirale werking

Zuivere lucht is misschien wel het meest belangrijk wanneer er iemand in je huis ziek is. Er bestaan hele eenvoudige manieren om de lucht in een ruimte te reinigen, zoals het open zetten van een raam en het beddengoed luchten. Daar heb je geen airconditioning voor nodig. Maar wat als ventileren moeilijk gaat? Bijvoorbeeld in een ziekenhuiskamer of een huis met klimaatbeheersing? Dan kun je denken aan de aanschaf van een duur apparaat wat de lucht reinigt. Zelf denk ik liever in natuurlijke en eenvoudige oplossingen.

Van oudsher werd Grove den gebruikt om een ruimte te reinigen. Maar ook Salie is een kruid wat veel werd toegepast. In veel beschrijvingen vind ik de verbranding van het kruid terug. Maar in een afgesloten ruimte, waar je geen raam open kunt zetten is er tegenwoordig een betere oplossing om de lucht te zuiveren. Hier in huis en in mijn werkruimte gebruik ik etherische olie in een verdampertje. Ik heb verschillende soorten in huis, maar een aantal hebben ook echt een antivirale werking.

Ik zuiver voornamelijk de ruimtes zoals slaapkamers, huiskamer, studeerkamer en kantoor (in mijn geval mijn praktijkruimte). En laten we eerlijk zijn, Een raam open zetten en dagelijks ventileren is echt een must. Begin daarmee. Ik doe beide: ventileren met frisse lucht en daarna de verdamper aan voor een tijdje.
Hier gebruik ik verschillende verdampers voor aromatherapie. Een aromadiffuser (klik), die werkt op electriciteit, is handig wanneer er geen kaarsje aan mag of kan. En een aantal olieverdampers (zoiets als deze) Een waxine lichtje brandt voor zeker 4 uur. Laat het kaarsje niet onbeheerd achter ivm brandveiligheid en zorg voor voldoende water in het bakje (vul dit steeds bij).

De hieronder beschreven oliën doden ziektekiemen in de lucht en zijn in meer of mindere mate werkzaam op de luchtwegen en bronchiën. Wanneer je deze oliën wilt gaan gebruiken, kies er dan eentje uit de lijst. Je kunt deze enkelvoudig gebruiken of met oliën die bij deze namen beschreven staan. De olie is NIET voor inname maar bedoeld voor in een verdampertje of een diffuser.

1. West Indische Laurier – Bay St, Thomas ( Pimenta racemosa)

In een aroma verdamper doodt deze e.o. ziektekiemen die in de lucht aanwezig zijn. Het ondersteunt bij griep, verkoudheid, uitputting, stress en spanning. Kan worden gemegd met andere e.o’s als: citrussoorten, lavendel, rozemarijn en ylang ylang. (hier verkrijgbaar)

2. Cisteroos  (Cistus ladanifer)

In een aroma verdamper helpt het bij slapeloosheid, nerveuze onrust, ondersteunend bij bronchitis, kinkhoest, bezit antivirale kwaliteiten (ook bij waterpokken, mazelen, roodvonk en kinkhoest). Gaat goed samen met lavendel, scharlei, den, bergamot en pompelmoes. (hier verkrijgbaar)

3. Grove den (Pinus sylvestris) 

Deze olie is bij uitstek geschikt voor in een ziekenkamer. Het doodt alle ziektekiemen in de lucht. Daarnaast stimuleert Grove den het immuunsysteem. Bij verdamping vergemakkelijkt het de ademhaling en maakt de luchtwegen schoon. Bij verkoudheid, hoest, bronchitis en keelpijn. Helpt om het slijm los te maken en remt de onsteking. Goed te mengen met: hout oliën, citroen, salie of lavendel.  (hier verkrijgbaar)

4. Kamfer ( Cinnamonum camphora)

Kamfer doet denken aan de geur van medicijnen. In een aroma verdamper wordt het toegepast bij (chronische) bronchitis. Kamfer werkt stimulerend op de ademhaling en is een tonicum voor het centrale zenuwstelsel.Gaat goed samen met Rozemarijn, Tijm, Den, Kardamom en Sinaasappel. (hier verkrijgbaar)

5. Kaneel, blad of schors (Cinnamomum zeylanicum)

In een aroma verdamper zorgt Kaneel blad voor een opwekkende sfeer, bij uitputting en depressie. De olie heeft een sterke infectie bestrijdende werking en wordt daarom verlichting bij luchtweginfecties van voorhoofd, bijholten en bronchitis.Gaat goed samen met Lemongrass, sandelhout, Ylang Ylang en Citrus oliën. (hier verkrijgbaar)

6. Kruidnagel, blad of nagel (Syzygium aromaticum/Eugenia aromatica)

In een aroma verdamper helpt de geur tegen algeheel gevoel van zwakte. Het werkt desinfecterend bij infectieziekten. Kruidnagel werkt ondersteunend bij longaandoeningen en bronchitis. Gaat goed samen met Ylang Ylang, Roos, Cananga, Jasmijn, Rozenhout, Vanille en Bergamot. (hier verkrijgbaar)

7. Spijk Lavendel (Lavandula latifolia)

Spijk Lavendel of Breedbladige Lavendel heeft een lucht reinigende en verfrissende werking. Deze lavendel soort wordt vaak ingezet bij bronchitis en verkoudheid. Spijk Lavendel, samen gebruikt met Franse Rozemarijn stimuleert het immuunsysteem en kan in een aroma verdamper worden gebruikt bij griep en andere virale infecties. Deze olie is ook geschikt voor kinderen. Gaat goed samen met Echte Lavendel, Eucalyptus, Ravintsara, Rozemarijn en citrus oliën. (hier verkrijgbaar)

8. Zoete Limoen (Citrus limetta)

Limoen ontsmet de omgeving (“limoentjesfris”). Het wordt toegepast bij luchtweginfecties en doodt bacteriën in de lucht. Limoen stimuleert het immuunsysteem, werkt verfrissend.Omdat Limoen als geur niet lang blijft hangen is dit een uitstekende olie om te mengen met Lemongrass, Rozemarijn, Sinaasappel en Ylang Ylang. (hier verkrijgbaar)

9. Mirre (Commiphora myrrha)

In een aroma verdamper werkt Mirre slijmoplossend bij luchtweginfecties, maar ook bij een zere keel, stemverlies, bronchitis, verkoudheid en een hardnekkige hoest. Gaat goed samen met Wierook, Elemi, Sandelhout, Rozenhout, Lavendel en Geranium. (hier verkrijgbaar)

10. Salie (Salvia officinalis) 

Bij alle vormen van verkoudheid kan Salie in een aromabrander verlichting geven. Het stimuleert het immuunsysteem en is goed te gebruiken bij alle bacteriële infecties, verkoudheid en griep. Gaat goed samen met Citrus oliën, Lavendel, Rozemarijn en Rozenhout. (hier verkrijgbaar)


De bovenstaande etherische oliën vervangen geen medisch advies.
Ga bij gezondheidsklachten altijd eerst naar je huisarts of de eerste hulp in het ziekenhuis. 
Wil je deze etherische oliën in een ziekenhuiskamer of verzorgingstehuis gebruiken? Overleg dit dan met het verzorgend personeel.
Ben je nieuwsgierig wat je tegen virussen kunt doen met de inname van kruiden? Neem dan contact op voor een persoonlijk kruiden advies. 

Wil je meer weten over Aromatherapie? In het boek Aromecum, van Drs, Harmen Rijpkema vind je alle bovengenoemde etherische olieën terug en nog veel meer waardevolle informatie. Ik gebruikte het als bron voor deze blogpost.

Delen