Wat vier je als de zon op zijn hoogst punt aan de hemel staat?

Zomer zonnewende of Alban Hefin (“het licht van de zomer”), Midzomer, Sint Jan (24 juni), Litha (20 – 23 juni), Langste dag – kortste nacht of de terugkeer van het donker?

Wanneer de zon op zijn hoogste punt aan de hemel is geklommen en het verst in het noord-oosten opkomt, dan is het echt zomer. 3 Dagen lang staat hij op dit punt stil om vervolgens weer af te dalen naar het laagste punt, om daar opnieuw geboren te worden rond midwinter.
Midzomer is de tijd van de langste dag en de kortste nacht. De zon is nu het meest krachtig, de dagen zijn warm, en de natuur is op de top van haar kunnen. Na midzomer neemt de zonnekracht af en worden de dagen korter.

Dit is een tijd om dankbaar te zijn voor de overvloed, voor het licht en de warmte van de zon.
Doorgaans kennen we deze periode als midzomer of de zomerzonnewende. Druïden kennen dit als Alban Hefin. In de Wicca heet dit Litha en in de Antroposofie en de Katholieke kerk viert men Midzomer en Sint Jan (geboortedag Johannes de doper).
Deze zonnewende duidt tevens de terugkeer van het donker aan, om langzaamaan weer contact te maken met onze innerlijke wereld.

Als het inademen en het uitademen van de aarde

In de natuur heeft alles een piek bereikt en voel je de overvloed van groen en bloeiende bloemen.
In ons voelen en bewegen is dit ook de top van onze expressie. We zijn maximaal naar buiten gericht, actief en open. Dit is de juiste tijd om te vieren wat je allemaal hebt bereikt.
Het jaar maakt altijd een beweging naar buiten, naar het licht. Dit begint vanaf midwinter (we verlangen naar de zomer). Om vervolgens op midzomer weer langzaam de beweging naar binnen te maken, naar de donkere tijd van het jaar en de rust. Je zou het kunnen zien als het inademen en uitademen van de aarde. Beide zijn nodig en het ene kan niet zonder het andere. Zo is er balans.

Midzomer vieren

Er is steeds meer aandacht voor het vieren van de seizoensfeesten. Soms kun je open vieringen bijwonen in de wicca of druïderij. Voor de vrije scholen zijn het vieren de jaarfeesten de basis om het te leven met het jaar. Maar wanneer je midzomer liever in je eentje viert of in een klein gezelschap, dan geef ik je in deze blogpost een aantal nuttige tips:

 • Bij de zomerzonnewende past: integratie, manifestatie, extravert, naar buiten gericht, vuur, rood, Verbena en Sint Janskruid.
 • Blijf op deze kortste nacht van het jaar eens een hele nacht wakker, als je de volgende dag geen verplichtingen hebt
 • Geniet, als het weer het toelaat, van de zon
 • Vier de overvloed van de zon met bloemen, vruchten en alles wat je daarbij vind horen, nodig mensen uit om dit samen te vieren
 • Maak een “candlelight” wandeltocht samen met mensen die je dierbaar zijn
 • Creëer een seizoenstafel of altaar met als thema “de zon” en leg bloemen neer met een wens voor de komende tijd
 • Maak een bloemenkrans voor je hoofd
 • Zing dans, of gebruik het maken van iets moois om je wensen en goede intenties te uiten, nu de zon op zijn hoogste punt staat Wat neem je hiervan mee als de beweging na midzomer weer langzaam naar binnen gaat?
 • Maak een open kampvuur (als de natuur qua droogte dit toelaat)
 • Schrijf alles wat je op dit moment terughoudt op een papiertje en gooi dit in het vuur (om het los te laten)
 • Geniet van de zomer
Scroll naar boven