Longkruid, Pulmonaria officinalis, of Gevlekt Longkruid: tussen alle nieuwe kleine plantjes staan deze paarse, blauwe en roze bloemen met al hun zelfvertrouwen in onze tuin en bieden ze de eerste hommels van dit jaar de nodige nectar.
Vroeger stond onze tuin er vol mee, maar de bodemstructuur veranderd ook in onze tuin en dus verdwijnt dit kruid heel langzaam aan om plaats te maken voor andere kruiden. Longkruid houdt het liefst van schaduw en vocht. Ze doen het ook wel in de zon, zolang de grond maar vochtig is.
Geneeskracht
Longkruid, de naam zegt het al, werd van oudsher gebruikt bij longaandoeningen met veel slijm en hoest. Toen men ontdekte dat dit kruid stoffen bevat die schadelijk zijn voor de lever is het in onbruik geraakt. Toch wordt het door fytotherapeuten nog wel eens ingezet en is het onder begeleiding en met de juiste dosering een mooi kruid om het te veel aan vocht in de longen te genezen.
Eten
Het blad is eetbaar (in kleine hoeveelheden) en heeft de knapperigheid van komkommer. De bloemen staan mooi als decoratie en zijn eetbaar. Een uitgesproken smaak vind ik Longkruid niet hebben. Een paar blaadjes door de soep of in een salade verbloemen het onaangename mondgevoel van blad en bloem. De haartjes op het blad en ook de bloem zijn heel duidelijk voelbaar. En ook hier geldt: Te veel kan leverbeschadiging geven. Het weinige Longkruid wat nog in onze tuin staat laat ik liever onaangeroerd wanneer ik het niet echt nodig ben. De eerste insecten zoals hommels en bijen hebben meer behoefte aan de nectar. Die gaan in deze periode voor.
Affirmatie
De boodschap van Longkruid : Ik haal diep adem en voel hernieuwde energie door mijn hele lichaam stromen. Mijn longen hebben de ruimte, ik ben vrij en treedt in alle rust en zelfvertrouwen naar buiten.