Wilg Quote

Over aaibare wilgenkatjes en de geneeskracht van berkentakken in een vaas

De verandering in de natuur begint met de kleur rood

Ga je nu (halverwege februari) naar buiten, dan merk je veranderingen in de natuur. Hier en daar kom ik een Hazelaar met de mannelijke gele katjes en Wilgen met pluizige aaibare katjes tegen.
Wist je dat de verandering in de natuur begint met een kleur verandering? Kijk maar eens met een grote afstand naar naar de bomen, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent met de auto, fiets, al wandelend of met het OV.
Bomen die uitlopen krijgen eerst een licht rode gloed. Dit zijn alle knoppen, waaruit later de blaadjes komen. Dit kun je het beste zien wanneer je er met een flinke afstand naar kijkt. De rode kleur (de 1e kleur in de regenboog) vind ik ook terug in een aantal rozetten van planten, die nu voorzichtig beginnen met groeien. Hoewel de nachten nog vol vorst kunnen zitten, is het zien van de rode goed over de bomen voor mij een van de tekenen dat de winter op z’n einde loopt.

Katjes in een vaas

In deze periode zet ik graag wat katjes in een vaas, om ook binnenshuis van te kunnen genieten. En omdat hier in het bos in deze periode altijd veel wordt gesnoeid, zoek ik tussen het snoeiafval naar mooie takken.
Als je de natuur in je huis haalt, neem je de energie van de plant, tak, bloem ook mee. Er wordt steeds meer bekend over hoe planten een ruimte kunnen zuiveren… Ik ben er van overtuigd dat elke plant, boom, bloem een eigen boodschap en kracht heeft. En daarbij zoek ik graag naar de betekenis van bloemen en planten in mijn eigen omgeving. In deze blogpost vertel ik over de geneeskracht van katjes in een vaas.

Wilgenkatjes

De katjes van de Wilg zijn bekend als de donzige grijze katjes die de takken haast aaibaar maken. Er zijn verschillende Wilgensoorten waarvan Schietwilg de geneeskrachtige is. Van oudsher wordt Schietwilg geprezen om zijn brede geneeskrachtige werking. Zelf vind ik het een interessant idee dat het salicylzuur wat deze boom bevat, nu wordt gebruikt in synthetische vorm om aspirine van te maken. Kauwen op een Wilgentakje helpt dan ook tegen hoofdpijn.

Bedenk eens wat “iets aan de Wilgen hangen” voor je kan betekenen wanneer je de katjes van deze boom in een vaas zet.

– De katjes; liefdevol, zacht
– Waterwilg staat voor vrijheid
– Treurwilg, droefenis, afscheid nemen

Berk

Berk herken je (gewoonlijk) aan de afgeschilferde witte schors. De katjes van de Berk zijn lang en lichtgeel en bloeien van april tot mei. De bladeren komen rond de zelfde tijd aan de boom.
De geneeskracht van Berk is ontzettend breed. In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van thee (vers of gedroogd blad), tinctuur van het blad of de toppen, zalf van de bast en het sap van de boom in de vroege lente.
Zet eens wat Berken katjes in een vaas in je huis (tenzij je allergisch bent) en neem de tijd om te ervaren wat er met de ruimte gebeurt en wat Berk met jou doet.

– Voorjaarsboom (nieuw begin)
– Groeit als eerste in een landschap (maakt de weg vrij )
– Helpt verbinding maken en waarnemingen te verbreden

Els (Zwarte Els)

De Els bloeit in de 2e helft van de winter tot eind maart. De mannelijke katjes zijn paars en later bloeien ze geel.
Elzen of liever gezegd “Zwarte Els”, kennen we vooral ook van de elzen propjes. De boom werd vroeger veel rondom akkers aangeplant en werd gekapt voor de houtkachel.
Elzenhout wordt onder water zo hard dat men er huizen op kan bouwen. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt in Venetië.

Ook deze boom heeft geneeskracht. Misschien is de meest bekende toepassing wel een aftreksel van Els als gorgeldrank bij chronische amandelontsteking, keelklachten of mondslijmvlies klachten.
De jonge blaadjes van de Els zijn een beetje kleverig. Vroeger legde men de bladeren of takken ’s avonds in een ruimte (kamer, herberg, hoenderhok) om vlooien en ander ongedierte te lokken. De volgende ochtend zou het blad vol ongedierte zitten waarna het dan werd verbrand.

Elzenkatjes lijken op de katjes van de Berk. De mannelijke katjes zijn langwerpig en hangen. De vrouwelijke katjes zijn eivormig en rijpen in de herfst tot kegeltjes, die ook elzenproppen worden genoemd. Zet er eens een paar in een vaas.

– Weerstand leren bieden
– Verwerken van leed
– (nare) gedachten loslaten


Hazelaar

Hazelaar

De Hazelaar bloeit van januari tot april. De schubben van de mannelijke katjes hebben een kort stekel puntje. Ze zijn geel en lijken op een staartje. Over gebruik van de Hazelaar als geneeskrachtig kruid wordt alleen in oude kruidenboeken iets geschreven. Dodoneaus schrijft bijvoorbeeld dat hazelnoten met mede gedronken oude hoest genezen. Persoonlijk hoef ik geen last te hebben van “oude hoest” om de smaak van een glas mede en hazelnoten te kunnen waarderen 😉
Symboliek heeft de Hazelaar genoeg. De boom van kennis, wijsheid, levenskracht (Kelten), Drie-eenheid (door Augustinus), symbool voor voortplanting en vruchtbaarheid.
Het hout werd van oudsher gebruikt als staf, meiboom of wichelroede.
In de bloementaal wordt Hazelaar (en ik denk dan aan de katjes) in verband gebracht met:

– Verzoening
– Vrede
– Vruchtbaarheid (ook dat wat je onderneemt)

Genieten van katjes in de buitenlucht

Heb je last van hooikoorts? Dan kun je beter genieten van katjes buitens huis. Het stuifmeel (waar vooral bijen en hommels gek op zijn) kan voor mensen met hooikoorts een allergische reactie veroorzaken.
Heb je last van hooikoorts? Lees hier 10 kruidentips.

De hierboven genoemde geneeskracht van kruiden vervangt geen medisch advies.

Scroll naar boven