Citroenmelisse, over geneeskracht en de bijenkoningin van Zeus

Ik ben nog net op tijd om Citroenmelisse te oogsten voor deze gaat bloeien met mooie kleine witte bloempjes die in de bladoksels zitten. Een bossig kruid met vierkante stengels en bladeren die naar citroen ruiken…

Bloedstollend en wond helend

De thee van verse blaadjes is lekker! Het heeft een zachte specifieke kruidensmaak. Heb je het wel eens geproefd? Omdat het nu zo’n grote bos is haal ik zo nu en dan wat van de plant af om thee van te zetten.
Citroenmelisse ruikt en proeft mild, zacht, maar is een diep werkend kruid.
Plinius schreef dat het kruid zo sterk werkte dat het, aan een zwaard gebonden, bloed aan dit wapen onmiddellijk deed stollen. Het werd door Plinius en Dioscorides geroemd om zijn wond helende en ontstekingsremmende werking.
De Latijnse benaming is Melissa officinalis. “Melissa” betekend honing. Officinalis betekend van oudsher geneeskrachtig. Citroenmelisse, omdat de plant geurt naar citroen.

Grote geneeskracht

Tal van kruiden boeken vertellen dat Citroenmelisse een goede remedie is bij herpes infecties, zoals koortslip. Mijn ervaring is dat zalf van Citroenmelisse daadwerkelijk de koortsblaar met enkele dagen verkort. Verder werkt Citroenmelisse goed tegen hoofdpijn, tandpijn, oorpijn, migraine, slapeloosheid en examenvrees. Het versterkt het hart en geeft weer moed. Het verminderd darmkramp en werkt uitstekend tegen misselijkheid en zwangerschapsbraken*.
De geneeskracht van Citroenmelisse is groot en ik heb hier slechts een klein gedeelte benoemd.

De diepere werking van Citroenmelisse

Kruiden werken ook op een diepere laag, of ander niveau. In de klassieke fytotherapie wordt gewerkt met de mentale kant of typologie van een kruid. Citroenmelisse past bij de snel gekwetste mens die slecht met het verleden kan omgaan en het liefst contacten vermijdt. Nieuwetijdsmensen of de stille werker op de achtergrond.

Bijen lokken en bloedluis vermijden

Imkers gebruiken Citroenmelisse, dat wordt wel eens gezegd. Dit doen ze om bijen de weg naar de kas terug te laten vinden. Het kruid wordt dan over de kas gewreven. Het helpt ook om nieuwe bijen te lokken. Het kruid in de kas gehangen voorkomt de Varoa mijt. Citroenmelisse aangeplant bij een kippenhok voorkomt bloedluis als kippen hier regelmatig doorheen lopen. Citroenmelisse bevat de meeste geneeskracht als het blad voor de bloei wordt geoogst.

Melissa als bijenkoningin

Uit de Griekse mythologie komt het verhaal van Melissa, een mooie jonge vrouw die Zeus redt uit handen van zijn vader Kronos. Zij verstopt hem in de heuvels en voedt hem met honing en melk van de Amalthea. Wanneer Kronos dit ontdekt verandert hij de vrouw in een worm. Maar Zeus verandert haar uit dankbaarheid in een bijenkoningin

Cultus

De bij was een embleem van Potnia, de Minoïsch-Myceense “Meesteres”, naar wie ook werd verwezen als naar de “Zuivere Moederbij”. Haar priesteressen kregen de naam “Melissa” (“bij”). En priesteressen die Artemis en Demeter vereerden werden “Bijen” genoemd. Vaak wordt naar de Delphische priesteres verwezen als naar een bij. Pindarus meldt dat zij tot nog lang nadat de heilige plaats van het oude orakel en het heiligdom door de priesters van Apollon was overgenomen de “Delphische bij” werd genoemd. “De Delphische priesteres placht in historische tijden op een laurierblad te kauwen,” aldus Harrison, “maar als bij moet zij haar inspiratie vast in de honingraat hebben gezocht.” Ernst Neustadt wijdde een heel hoofdstuk aan de honinggodin Melissa in zijn monografie over Zeus Kretigenes, de “Op Kreta geboren Zeus”.
(tekst – Wikipedia)

*citroenmelisse etherische olie mag niet worden ingenomen tijdens zwangerschap en het kruid zelf mag in matige dosis worden gebruikt. Als kruidenmedicijn alleen op voorschrift van een deskundige. Af en toe een kopje thee is prima. Vermijd Citroenmelisse bij hypothyreoïdie (langzame of vertraagde schildklierwerking). Uitwendige behandeling met etherische olie is af te raden bij gevoelige huid. Raadpleeg een deskundige bij gebruik van Citroenmelisse en medicatie. Citroenmelisse heeft bijwerkingen op verschillende medicijnen.
Wanneer je geen ervaring hebt met kruiden, vraag dan een advies aan een gediplomeerd fytotherapeut (kruidengeneeskundige).

Scroll naar boven