Beltane, het Keltische begin van de zomer

Mei begint met een feestelijke dag: het Keltische begin van de zomer.
Op 30 april werd van oudsher Mei-avond (May-eve) gevierd in heel Europa, waarop vruchtbaarheid van het land centraal stond. Dit vruchtbaarheidsfeest is voor sommigen misschien beter bekend als Beltane, wat gevierd wordt op 1 mei.
Een andere benaming voor mei is “bloeimaand” of “Maria maand” en van oorsprong is Maius de naam die de Romeinen gaven aan de maand mei ter ere van Maia, de godin die alles in de natuur liet groeien. Een feestelijke vruchtbare maand dus.
Maar let op! van 11 t/m 14 mei kunnen de IJsheiligen de nieuwe plantjes in de tuin nog aardig doen verkillen. En zo neemt dan de winter echt afscheid voor dit seizoen en gaan de warme dagen komen.

De vruchtbaarheid van mei

Mei is de maand van de vruchtbaarheid en dit vind je terug in de overvloed van jong leven en de rijke bloei van bloemen en bomen.
Om straks vruchten te kunnen geven, is het nodig om eerst te bloeien. En net zoals insecten en vlinders dansen op de bloemen, zo dansen mensen met Beltane rond een meiboom, welke ook symbool staan voor vruchtbaarheid. De vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke, waaruit de vruchten kunnen groeien.
Wanneer je dit feest wilt vieren hoef je niet perse rond een meiboom te dansen. In klein gezelschap, of alleen, lukt het ook prima rond een kaars of een vuur. Want Beltane is een echt vuurfeest.

Vuurfeest

Vuur heeft een speciale rol aan dit begin van de Keltische zomer.
Vroeger werden alle vuren in de hele omgeving zorgvuldig gedoofd op de avond vóór Beltane (zie ook Walpurgisnacht).
1 Hele nacht was alles donker en nergens was er een vonkje vuur of een kaars die licht gaf. In de vroege ochtend van Beltane werd dan een heilig vuur voorbereid van 9 heilige houtsoorten. Pas in de avond werd dit aangestoken door 9 (of 3×9) mensen zonder spot of blaam.

Bij de eerste vonken werden vermoedelijk tondelzwammen gebruikt die op Berken groeien. De symboliek van Berk is “nieuw begin”.
De tondel zorgde ervoor dat het vuur flink kon oplaaien. Magisch, alsof het rechtstreeks uit de hemel was gekomen. Dit vuur was heilig.
Door er overheen te springen en omheen te dansen, werd je een heel jaar lang beschermd tegen al het kwaad. Het zuivert en beschermt mensen, dieren, dingen en alles wat je dierbaar is. Men geloofde zelfs dat dit vuur je vruchtbaar zou maken. Niet alleen mensen sprongen over het vuur, ook de veestapel werd rondom de vuren geleid of tussen twee vuren door.

Wanneer het vuur was uitgebrand werd de as over de akkers gestrooid, omdat de magische krachten van dit nieuwe heilige vuur zouden doorwerken in de groei, bloei en vruchten van het land.
Beltane is de poort naar de zomer. En zo draait het jaarwiel in lichte deel van het jaar, waar we al in zijn gekomen tijdens de lenteequinox. Dit lichte deel eindigt bij Samhuinn (1 november) wanneer we het Keltisch nieuwjaar vieren en het begin van de winter. Dan draait het jaarwiel weer in de donkere helft van het jaar.

Vieren

Bij Beltane hoort natuurlijk ook symboliek. Alles wat het mannelijke en vrouwelijke kan representeren.
Ga, wanneer je vorm wilt geven aan dit feest, ook op zoek naar bloemen, bloesem en feestelijk slingerende planten. Hiermee kun je de plek waar jij Beltane wilt vieren aankleden.
Haal je het uit de natuur? Dan oogst je een weinig en met heel veel respect. De bloemen staan symbool voor de vruchtbaarheid.

Dit feest wordt door sommigen gevierd met een ritueel. Dit is bedoeld om het mannelijke en het vrouwelijke aspect in je zelf en in de natuur te onderzoeken en te vieren. De vereniging van de zon en de maan. Hieruit wordt dan een derde energie geboren, namelijk de bloei.

Ik ben een fan van Insigttimer. Dit is een app waar je gratis meditaties kunt luisteren.
Zoek maar eens op Beltane, feminine, masculine en vind zo een mooie meditatie die je kunt doen met Beltane.
Vooral wanneer je dit in je eentje wilt vieren is het fijn om een meditatie te doen.
Doe dit op een rustige, voor jou veilige plek waar je niet onderbroken wordt.
Wanneer het buiten lukt, maak dan een mooi vuur of steek (binnen) een kaars aan.

Geen zin in een meditatie? Dans dan op vrolijke, vurige of sensuele muziek en onderzoek zo hoe hierin het mannelijke en het vrouwelijke wordt vertegenwoordigd.


Heb je meer zin in een creatieve viering?
– Maak een mooie mandala van bloemen.
– Ga op zoek naar kleuren van de regenboog in de natuur.
– Bak koekjes met bloemen,
– Bak een Beltane cake van havermout.

Recept voor Beltane cake

Nodig:
185 ml melk (of vegan melk vervanger)*
185 suiker ( of 100 gram vloeibaar zoet zoals honing of ahornsiroop )
300 gram havervlokken
Biologische citroenschil
Bakpoeder (zakje is 16 gram)
22 ml olie (voor invetten cakevorm)
3 eieren
Bosvruchtenjam (voor het marmeren)
Snufje zout
*Gebruik je een vloeibaar zoet zoals honing of ahornsiroop? Dan is 175 ml melk of melkvervanger genoeg, anders wordt het beslag te dun)

Mix de droge havervlokken in een keukenmachine tot meel. Klop de melk, eieren en suiker door elkaar.
Voeg hier al kloppend het havermeel, citroenschil en bakpoeder aan toe. Meng dit tot een glad mengsel.
Vet de cakevorm in en giet vervolgens het mengsel in de vorm.
Schep 6 tot acht theelepels jam op het beslag en marmer dit met een vork door het beslag.
Bak 30 minuten op 185 graden (elektrische oven) Dit is ongeveer 15 – 20 minuten op 125 graden in een hout oven. De cake is klaar wanneer er na het prikken in de cake geen beslag aan je mes blijft plakken. Verzamel bloemetjes die je (veilig) kunt eten: Madeliefjes, Paardenbloem, Goudsbloem, Meidoorn bloemetjes. Het beste droog oogsten. Je zou eventueel nog een topping van witte chocolade kunnen maken en hierop de bloemetjes schikken. Ik maakte een laagje van poedersuiker waar ik de bloemen op heb gelegd.
Eet smakelijk! Fijne Beltane!

Handig:
Rustik Lys Kaarsen (deze zijn erg mooi)
– Om je cake te presenteren en te bewaren is dit een erg mooie Bewaardoos Cake
A Druids Herbal For The Sacred Earth Year
Recipes and Lore for May Day
J.G. Frazer – de Gouden tak
Heidense Heiligdommen voor verhalen over de meiboom en te bezoeken heiligdommen van de Lage Landen

Bericht navigatie

Scroll naar boven