Overvloed aan Meidoornbessen

Onwillekeurig vraag ik me af of dit de boodschap is dat we meer vanuit ons hart mogen leven in plaats van leven vanuit het hoofd. Al plukkend en verzamelend laat ik de geneeskracht op al mijn zintuigen inwerken want de kracht van Meidoorn bloesem en Meidoorn bessen wordt al eeuwen lang gebruikt voor het hart.
Meidoorn helpt mij al die dingen herinneren die zo zeker aanvoelden in de zomer, maar zo ver weg lijken wanneer we straks midden in de winter zijn.
Naast het verwerking in een tinctuur (die het beste te mengen is met de bloesem), zijn ze te drogen voor in een thee.

De bessen laten zich ook goed verwerken in een meidoorn-ketchup en ik verwijder daarbij de pitjes met een passeerzeef. Oogst de bessen vóór 1 november. Dan heeft de vorst ze nog net te veel aangetast.

Nodig:

  • 125 g rijpe Meidoornbessen
  • 10 Lijsterbessen (of een appel wanneer je geen lijsterbes kunt vinden)
  • 75 ml appelazijn
  • 75 ml water
  • 45 g (kokosbloesem)suiker
  • snufje zeezout
  • Cayennepeper naar smaak
  • Kerrie naar smaak

Verzamel mooie onaangetaste bessen die nog helemaal rood en heel zijn. Wanneer je ze hebt gewassen, breng je ze met het water en appelazijn zachtjes aan de kook. Beginnen de schilletjes te barsten? Dan zijn de bessen gaar. Zeef de pitjes er uit door ze door een passeerzeef te halen.
Het sap en het vruchtvlees breng je opnieuw aan de kook met het suiker. Het duurt ongeveer 5 – 10 minuten voordat het genoeg is ingedikt zodat je de kruiden erdoor kunt mengen.
Schenk het in schone gesteriliseerde potjes. Hoe langer dit staat, hoe lekker het wordt. De ketchup is ongeveer een jaar houdbaar.

Scroll naar boven