quote blog waardevol tuin

Waardevol zijn in de juiste tuin

Hoe meer mensen ik leer kennen, hoe meer ik er achter kom hoe waarde vol een omgeving is voor de ontwikkeling van een kind, maar ook hoe een kind en later de tiener en daarna de volwassene, baat heeft bij het (op)groeien in de juiste omgeving.

Ik fotografeerde het Knopkruid, wat eetbaar is en geneeskrachtig. En toen ik zo veel van dit kruid bij elkaar zag staan kon ik alleen maar verwonderd zijn over de schoonheid van dit plantje. 

Meerdere malen heb ik mensen ontmoet die in een omgeving leven waar geen ruimte is om te groeien, te ontwikkelen, laat staan te stralen. Vergelijk het maar met een strakke tuin waar je als Knopkruid je best doet om er het beste van te maken. Maar er is een aanpassing vereist om “binnen de tuin” te mogen bloeien door vooral te doen wat van je verwacht wordt, omdat dit zo hoort.
Maar wat als je dit wilde kruid bent wat tegen de verdrukking in toch steeds weer probeert te groeien? Hoe hard je ook je best doet, je zal je nooit gewaardeerd voelen voor al je zwoegen. Simpel omdat met een andere maat gemeten wordt.
Je groeit als het ware in een tuin waar de tuinman niet beseft hoe waardevol je bent, dus ben je voor de tuinman een onkruid.

Maar wanneer je op zoek gaat naar de juiste tuin, waarin je mag groeien en bloeien omdat je gewaardeerd wordt om wie je bent, komen je kwaliteiten helder en duidelijk naar boven. Dan zal je merken dat het groeien als vanzelf gaat. Je straalt, omdat je gewaardeerd wordt om wie je bent en wat je kunt.  Want zelfs de mooiste wilde kruiden worden als onkruid beschouwd in de verkeerde tuinen. Wat iemand anders over je denkt, zegt niets over hoe ongelofelijk waardevol je bent. 

 

Scroll naar boven